Kotisatama

Joanna Saturna Uuteenkaupunkiin

Uudenkaupungin Varvinmäellä on laivanrakennuksella pitkä perinne. Siksi oli luonnollista valita Joanna Saturnan kotisatamaksi kaupunki, jossa osataan arvostaa purjelaivatraditiota. Sataman kehitys on Uudenkaupungin kaupungin tärkeimpiä prioriteetteja.

Uudessakaupungissa on rakennettu, entisöity ja korjattu muitakin merkittäviä aluksia: Fregatti Oldenburg muuttui vuosina 1930-31 Uudessakaupungissa laivaston koululaivaksi Suomen Joutseneksi. Kuusikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 1992 Uudessakaupungissa rakennettiin Suomen Purjelaivasäätiön koululaiva Helena.

Reilu satavuotias purjelaiva edustaa Uudenkaupungin merellistä perintöä. Joanna Saturna on osa merellistä ympäristöä ja ekologisesti kestävän kehityksen arvoille rakentuvaa ihmisten ja yritysten elinympäristöä. Uudessakaupungissa työttömyys on taittunut hieman, sillä vanhan teräsloggerin työllistävä vaikutus on ollut 8-10 miestyövuotta.

Vanha Uusikaupunki

Uudenkaupungin sijainti sisämaahan nähden ja hyvät satamaolosuhteet ovat olleet edellytyksenä kaupungin perustamiselle vuonna 1617. Perustamisen yhteydessä myönnetty kymmenen vuoden verovapaus houkutteli alueelle runsaasti maakauppiaita ja talonpoikaispurjehtijoita.

Ruotsinvallan aikana uusikaupunkilaisilla oli oikeus purjehtia vain Itämeren satamiin, mutta Venäjän vallan myötä vuonna 1830 kaupunki sai rajattoman tapulioikeuden, jonka turvin laivat saivat purjehtia mihin päin maailmaa tahansa. Maailman kaikissa huomattavissa satamissa vieraili uusikaupunkilaisia laivoja.

Porilaisten esimerkin mukaan Uudenkaupungin porvarit alkoivat kuljettaa puutavaraa välimerelle ja paluukuormana tuotiin suolaa. Silloin Uudenkaupungin merenkulku ja kauppa kukoistivat. 1800-luvun lopulla Uudenkaupungin purjelaivasto olikin Suomen toiseksi suurin.

Vuosisadan lopulla teollistumisen vaikutus alkoi kuitenkin jo näkyä. Laivoissa puu vaihtui rautaan ja purjeet korvattiin höyryllä. Puutavaran menekki tyrehtyi tehokkaan sahateollisuuden kehityttyä. Lautatavaran hinta putosi niin paljon, että sitä ei enää kannattanut kuljettaa purjelaivoilla.

Uusikaupunkilaiset eivät antaneet periksi, vaan perinteinen kauppapurjehdus alkoi muuttua rahdinkuljetukseksi. Kun esimerkiksi Englannissa siirryttiin höyryvoimaan, suomalaiset ostivat käytöstä poistettuja rautaisia purjelaivoja. Uuteenkaupunkiin aluksia ostettiin 21 kappaletta. Niillä pystyttiin taistelemaan vielä pari vuosikymmentä höyryaluksia vastaan, mutta lopputulos oli ollut jo pitkän aikaa selvä.

Huonot liikenneyhteydet sisämaahan ja purjelaivakauden päättyminen aiheutti sen, että naapurikaupungit kehittyivät nopeammin ja 4000 asukkaan pikkukaupunki ei pärjännyt enää kilpailussa. Vasta 1960-luvulla Uusikaupunki ja siellä sijaitseva satama kehittyivät ja kaupunkiin saatiin lannoite- ja autotehdas, joilla on ollut suuri vaikutus kaupungin ja sataman kasvuun. 

Logger Sea Lines Oy  l  Puh: +358 400 444 024  l  sales@joannasaturna.com